Kerttervezés


Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a tervezéshez nélkülözhetetlen egy alapos felmérés a terület bejárásával együtt, miközben a kialakítandó kerttel kapcsolatos fontos kérdéseket is megbeszéljük. Ekkor tudjuk meg a méreteken kívül, hogy a Megrendelő mire szeretné használni a kertjét. Egy kert nagyon sok mindenre jó. Családi összejövetelek, baráti beszélgetések, szabadtéri sportolások, nagy pihenések és még sok más apró örömteli órák eltöltésére is.

Spiegel Ákos

2012. május 20., vasárnap

Kerttervezés eredménye


Megvalósult kertterv


Kert a következő évben

A jó kialakításnak és az automata-öntözésnek köszönhetően a tavaly megépített kert hatalmasat fejlődött, pedig tavasszal erőteljesen vissza metszettünk mindent. Ez meghozta gyümölcsét, mert a gyökérzet tudott fejlődni, ami a növények kezdeti életében az egyik legfontosabb szakasz. Ezt az erős visszametszést pár hét alatt behozzák a kerti növények, sőt sokkal sűrűbben hajtanak majd, ami dúsabb virágzatot is jelent. Ezt időközben fokozhatjuk még zöldmetszéssel, ha ügyesek vagyunk.
Bővebben: http://magamkert.blogspot.com/2012/03/metszes-tavasszal.html



Gyepszellőztetés, fűszellőztetés
A télen befülledt, elhalt, megsárgult, bebarnult fűszálak tavaszra a hó alatt teljesen összezáródhatnak, ami nem engedi a talajt rendesen szellőzni. Ezt az összetapadt réteget nekünk el kell távolítanunk, hogy tudjon a gyep rendesen szellőzni, amitől aztán intenzív növekedésbe kezd.

Sokan keverik a gyepszellőztetést a gyeplazítással, ami egy egész más kertápolási munkafolyamat. Másik nagy különbség, hogy a gyeplazítón kések vannak, a fűszellőztető gépen pedig rugók.
Bővebben: http://magamkert.blogspot.com/2012/03/tavaszi-kerti-munkak-gyepszelloztetes.html



Fontos időben elvégezni a megfelelő ápolási munkákat, ami egy minimális kerti munkát jelent, itt csak az időpont és a szaktudás számít, persze kell hozzá egy jól kialakított kert is, ami a lehető legkönnyebben fenntartható. Ezekben a munkákban tudunk segíteni, a fontosabbakat évente pár alkalommal meg is csináljuk szívesen.

Fontos még a kerti tápanyag-utánpótlás is, amit legelőszőr a gyepszellőztetés után kezdhetünk meg, általában március elején. Ez egy indító trágyázás, ami megadja az egész évi alapját a kertünknek. A következő tápanyagpótlást jelezni fogja kertünk, ha figyelmesek vagyunk, észrevesszük. Persze az sem baj, ha nem, mert mi jelezzük ennek idejét.

Nézzük meg milyen lett a kert idén a telepítést követő évben, amikor még egy év sem telt el teljesen:







Élvezzék, szeressék kertjüket!


Készítette: Spiegel Ákos - SD Kertépítés és Kerttervezés

2012-05-20

Spiegel Ákos
www.s-d.hu